POVZETEK IN ODLOČITEV ZBORA KRAJANOV KEBELJ

VIR : Bistričan/Natalija Sinkovič

»Ne, je ne!« sporočajo Kebeljčani investitorjem v vetrnice

V večnamenski dvorani Doma krajanov in gasilcev na Keblju je v nedeljo, 8. oktobra 2023, KS Kebelj sklical zbor krajanov. Nanj so povabili investitorje vetrnih elektrarn in glasovali o tem, ali si vetrnice želijo v svoji neokrnjeni naravi na Pohorju.

Investitorji so zbranim krajanom Keblja v nabito polni dvorani predstavili projekt postavitve 36 vetrnih elektrarn na območju KS Kebelj. Govorniki pa so bili tudi Robi Lesjak iz CI Za Pohorje brez vetrnih elektrarn, Uroš Macerl iz stranke Vesna, ki je krajane opozoril naj pozorno spremljajo dejavnost investitorjev in z njimi sodelujejo, priskrbijo pa naj si dobre odvetnike, da jih ne izločijo kot stranko v postopku. Svetnik občine Ruše Robi Prosnik je izrazil presenečenje, da investitor še vedno vztraja in si še vedno prizadeva prepričati ljudi, čeprav so občinski sveti občin Oplotnica, Slovenska Bistrica, Zreče, Ruše, vetrnim elektrarnam na Pohorju izrekli odločni ne. Izkušnje z obljubami postavljavcev vetrnih elektrarn na Krasu in dejansko stanje o življenju ob eni izmed dveh vetrnic, ki sta do zdaj postavljeni v Sloveniji, je opisal tudi Diego Loredan.

KS Kebelj je leta 2020 že podal soglasje k postavitvi vetrnih elektrarn na njihovem delu Pohorja, a je pred glasovanjem predsednik Rok Grm pojasnil, da sklep ni bil sprejet v skladu z občinskimi pravili in predpisi in je zato neveljaven. Na glasovanju so krajani soglasno, brez glasu proti ali vzdržanem glasu, podprli sklep, da nasprotujejo gradnji vetrnic v svoji krajevni skupnosti. Svet krajevne skupnosti KS Kebelj poziva, da v upravnih postopkih ne sodeluje pri umeščanju in izgradnji vetrnih elektrarn na območju KS Kebelj. »Pohorci smo kleni ljudje in svoje zemlje, svoje pokrajine, Keblja ne damo. Investitorji so projekt prišli predstavljat prepozno, ne šele zdaj, ko so že poskusili zaobiti vso veljavno zakonodajo. Če bodo vztrajali naprej, se bomo uprli še bolj, tudi s kakšno kmečko vstajo, kot so to delali naši predniki,« je po zboru krajanov povedal predsednik KS Kebelj Rok Grm.

Sklep bodo posredovali svetu KS Kebelj, Občini Slovenska Bistrica, Vladi RS, Ministrstvu za naravne vire in prostor ter Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Odločni ne so že pred časom na zboru krajanov izrazili tudi Tinjčani, prihodnjo nedeljo pa je zbor krajanov napovedan tudi na Šmartnem na Pohorju.

Natalija Sinkovič

Fotografije Natalija Sinkovič

Previous
Previous

KOŠNJA TRAVE

Next
Next

ZBOR KRAJANOV TO NEDELJO